Kwaliteitscontrole voor superrealistische kleuren? Eerst de basis!

Het CIE-chromaticiteitsdiagram: het brengt de gemiddelde spectrale gevoeligheid van het menselijk oog in kaart. In het diagram is iedere zichtbare kleur gespecificeerd als een functie van drie parameters, ook wel tristimuluswaarden genoemd. Het diagram toont een verdeling van alle spectrale kleuren die een mens kan waarnemen. Dit resulteert in een betrouwbare meetmethode voor het uitvoeren van nauwkeurige kleurmetingen voor o.a. beeldschermen.


Kleurweergave door de jaren heen

Fabrikanten van digitale apparaten zoals TV’s, kalibreren jarenlang haar producten volgens de CIE 1931-standaard om tot een zo nauwkeurige kleurechtheid te komen. De eerste gestandaardiseerde specificatie voor visuele content stamt uit 1990: Rec. 709. Het werd de standaard voor HDTV en biedt een dekking van ongeveer 35,9% van de kleurenruimte CIE 1931, zoals weergegeven. Dit was voldoende tijdens de introductie in 1990 maar opto-elektronische technologieën zijn inmiddels de kathodestraalbuis (CRT) en standaard vloeibaar-kristalbeeldscherm (LCD)-matrices voorbijgestreefd.

Moderne kleurmetingen gebruiken verschillende kleurbereik-standaarden om de chromatische prestaties van een digitaal apparaat te beoordelen. In 2007 is DCI-P3 ontwikkeld, de gestandaardiseerde kleurruimte voor het projecteren van films. Deze kleurruimte vertegenwoordigt 45,5% van het CIE 1931 diagram. Het visualiseren van het gehele DCI-P3 spectrum is voor fabrikanten van digitale apparatuur moeilijk gebleken, de kleurruimte van DCI-P3 is groter dan wat daadwerkelijk werd gebruikt met HDTV (rec. 709). HDTV’s waren niet in staat het extra kleurbereik te halen.


HDR10(+) standaard: kleurbeleving in 2019 bij 4K en 8K

In 2012 is dan eindelijk de opvolger van het Rec.709 geïntroduceerd, namelijk Rec.2020; het kleurenspectrum van de meest recente generatie beeldschermen en TV’s. TV´s met organische licht-emitterende diodes (OLED) schermpanelen maken tegenwoordig volledig gebruik van het kleurbereik van Rec. 2020. Bijvoorbeeld bij fluoriserende kleuren is het verschil met het blote oog zeer groot. Over het algemeen geldt dan ook de regel; hoe meer kleurinformatie en een groter kleurbereik, des te natuurgetrouwer de digitale weergave is.

Rec. 2020 bepaalt de gestandaardiseerde chromatische output van beeldschermen van hedendaagse televisies met resoluties van 4K en 8K. Zoals hierboven getoond is, realiseert de industrie een steeds intensere kleurbeleving. Een goede kwaliteitscontrole is essentieel om het beeldpaneel ook zo nauwkeurig mogelijk de kleuren te laten weergeven. De spectrometers en colorimeters van Admesy zijn speciaal ontwikkeld om razendsnel het kleurenspectrum te mappen. Daarnaast is Admesy specialist in onderstaande analyses (zie tabel).

Meer weten over kleurcontrole van digitale apparaten?
Bekijk het overzicht en download de datasheets!

Specialisten

Fabrikanten

Admesy

Robuste colori- en spectrometers voor kleur en lichtmetingen met de focus op inline controle in productieprocessen. ...